Papež: solze materine bolečine ob izgubi otroka so seme novega upanja

Papež Frančišek je na prvi letošnji sredini avidenci (4. januarja 2017) govoril o upanju, ki ga rojevajo solze, ki jih točijo vsi, ki so v stiski, predvsem pa mame ob izgubi svojih otrok.

lacrime-testarde

Papež je izhajal iz odlomka, ko se prerok Jeremija spominja žene, ki objokuje izgubo svojih otrok v izgnanstvu, hkrati pa je še vseeno polna upanja.

To je Rahela, Jakobova žena, ki je sicer umrla med porodom svojega drugorojenca, Benjamina. Po besedah preroka Jeremija pa je sedaj živa v Rami, kjer objokuje izgubo svojih otrok (otrok Benjaminovega rodu), ki so bili odpeljani v izgnanstvo, in so zato na nek način zanjo umrli.

Ni besed, ki bi lahko potolažile matere, ki izgubijo otroka

Papež je v katehezi dejal, da Rahelina žalost povzame vso trpljenje mater, ki prebolevajo smrt otroka. Ni besed in dejanj, ki bi lahko potolažile matere, ki se soočajo z izgubo otroka. Takih je v sedanjem svetu veliko. Takih, ki jokajo in ne morejo sprejeti nesmiselne smrti svojih otrok.

Zgodba pa nas tudi uči, pravi papež Frančišek, kako zahtevno je tolažiti sočloveka. Preden uporabimo vse besede upanja in tolažbe, se moramo pridružiti človekovemu žalovanju.

Kot vedno, pa je Bog odgovoril tudi na Raheline solze. Obljubil ji je, da se bodo otroci vrnili v domovino. Raheline solze tako sejejo novo upanje za novo življenje.

Zakaj trpijo otroci? Ne vemo, kako odgovoriti ...

Sveti oče pa je vsem zaupal tudi lastno izkušnjo, ko so ga ljudje vprašali, zakaj morajo otroci trpeti. Rekel je, da ne ve, kaj bi jim odgovoril. Preprosto pove, da se moramo zazreti na križ. Bog nam je dal sina, ki je trpel in umrl za nas, mogoče bomo našli odgovor tam.

5.0
8 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.