Skozi dan brez televizije ali računalnika – je to za otroke sploh še mogoče?

Čas, ko naši najmlajši gledajo risanke ali igrajo igrice na računalnik, pogosto predstavlja edine minute v dnevu, ko lahko kakšno stvar v miru naredimo – skuhamo, pospravimo perilo ali samo zadihamo za par minut.

tv1

Toda opravljenih je bilo že toliko raziskav (več v nadaljevanju) o škodljivih vplivih teh naprav na otrokov razvoj, da je vredno razmisliti, da bi vsaj za kratek čas naredili odmor od te navade.

In če izhajam iz tega, da nekaj minut televizije na dan »potrebujemo« tako starši kot otroci, se tega projekta ni enostavno lotiti. Je pa vredno. Zato pojdimo lepo po vrsti.

1. Oborožimo se z znanjem

Če vemo in razumemo negativne vplive sedenja pred televizijo (in kadar omenim televizijo, mislim na vse naprave, ki nam omogočajo gledanje risank ali igranje igric), se bomo lažje odločili za spremembo.

Kakšni so torej razlogi, da za otroke ugasnemo te naprave?

Kadar je televizija ugasnjena, je v domu veliko manj hrupa in miru ter posledično manj stresa.

2. Ključna je podpora

Ko spoznamo, da je televizija res povsem odveč v našem vsakdanu, naredimo korak naprej. Toda če se bomo sami še tako dobro organizirali, ne bo uspeha brez podpore.

Nič se ne bo spremenilo, če otroci pri vas ne bodo gledali televizije, lahko pa jo bodo v času, ko vas ne bo doma ali v varstvu pri starih starših. Poleg tega tudi sami potrebujemo nekoga, ki bo nas spodbujal takrat, ko bi želeli obupati.

Če »moderno varstvo« nujno potrebujemo, je bolje, da predvajamo morda samo zvočno pravljico, medtem ko otrok počiva na kavču.

Navada je železna srajca in gotovo pride trenutek, ko pomislimo, da enostavno ne gre brez ekrana, da bi nekaj opravili ali pa enostavno podležemo prošnjam otrok. Takrat naj vstopi naš zaveznik z novimi idejami in spodbudami.

3. Dobra organizacija dneva zmanjša potrebo po »TV mašilu«

Premislimo in zapišimo, kdaj in zakaj potrebujemo televizijo za otroke. Gre za del jutranjega ali večernega obreda? Jo potrebujemo v času, ko moramo pripraviti obrok ali kaj drugega, ko nam otroci otežujejo ali podaljšujejo opravilo? Jo potrebujemo, da zamotimo sitnega malčka? Karkoli že je, je pomembno, da se zavemo, kdaj jo najpogosteje prižgemo. Nato poiščimo rešitve za ključne trenutke.

  • Lahko uvedem drugačno rutino?
  • Mi lahko otrok pri opravilu pomaga, lahko sodeluje?
  • Se lahko medtem s čim igra?
  • Se lahko medtem pogovarjava, mi lahko medtem kaj pripoveduje?
  • Ga lahko kako drugače potolažim, umirim?

tv2

4. Ko nekaj ukinemo, potrebujemo alternativo

Skoraj noben otrok se ne bo zaigral sam, če bomo pred njega vsuli škatlo kock in odkorakali svojim opravilom naproti.

Če pa se bomo usedli poleg, nekaj časa z njim ustvarjali, sestavljali, se pogovarjali in se zraven še malo pocrkljali, je velika verjetnost, da bo otrok vsaj za nekaj časa sam nadaljeval igro. Povezanost otroka s staršem je torej tudi tukaj ključna.

Otrok si ne bo zapomnil svojega najboljšega dne pred televizijo.

Zanimiva je tudi ideja s škatlo, v kateri imamo spravljene listke z idejami za igro. Tako lahko otrok izžreba, kaj bi počel in navadno so navdušeni nad »svojim« izborom. V »predlogavčku«, kot se škatla imenuje pri nas doma, so med drugim naslednji predlogi: izdelovanje papirnatih letal in tekmovanje z njimi, risanje, barvanje, lego kocke, puzzle, izdelava bunkerja iz odej, gledanje/branje knjig, rezanje reklam (to je otrokom med ljubšimi predlogi) itd.

Tako imamo z otroci dogovor: medtem, ko moram jaz nekaj postoriti, se oni sami zaigrajo.

Ampak realnost je včasih kljub vsemu taka, da potrebujemo nekaj minut »modernega varstva«. V tem primeru je bolje, da predvajamo morda samo zvočno pravljico, medtem ko otrok počiva na kavču. Ali da še enkrat premislimo, če je opravek res nujen … in ali pa bi se lahko kljub vsemu za nekaj minut usedli in pravljico prebrali otroku kar – sami.

Kajti lepo je zapisal neznani avtor: »Otrok si ne bo zapomnil svojega najboljšega dne pred televizijo.«

Viri:

  1. peacefulparentsconfidentkids.com
  2. shapingyouth.org
  3. janetlansbury.com
  4. ahaparenting.com

Foto: today.com, perderepesofacile.it

4.8
16 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.