Kdaj bo naša pravljica na otroka delovala terapevtsko?

Pripovedovanje pravljic se uporablja tudi v terapevtske namene, npr. pri družinski terapiji ali psihoterapiji. Kako lahko tudi starši sestavimo pravljico, ki bo za otroka terapevtska?

Bedtime-story

Za sestavljanje »terapevtske pravljice« vam ni treba postati psihoterapevt ali poklicni pravljičar, potrebno je le dobro poznavanje lastnega otroka in malce pripovedovalske žilice.

1. Najprej definirajte težavo, s katero se soočate v družinskem življenju. Lahko je to močenje postelje, izbirčnost, rojstvo bratca ali sestrice, odpor do pospravljanja igrač ali pa hujše travme v otrokovem doživljanju sveta (smrt, ločitev ...).

2. Razmislite, na kakšen način bi se lahko lotili reševanja otrokove težave. Obstaja preprosta rešitev? Ali dolga pot? Morda se vam zdi, da rešitve sploh ni na vidiku? Pretresite vse možne izhode in poskusite rešitev vsaj nakazati.

3. Določite junaka. Lahko gre za žival, lahko za deklico ali dečka s pravljičnim imenom. Glavno je, da se junak sooča z enako težavo kot otrok. Med pripovedovanjem težavo natančno definirajte, opišite, kako se počuti junak in kako se počutijo njegovi bližnji.

4. Stvari ne olepšujte (stavek »Mamica se je zato pogosto jezila jezila« je čisto v redu). Pomembno pa je, da se vzdržite vrednostnim sodb (»Tonček je bil zelo poreden«, »Ana je bila nemogoča.«) Kot neprimerne lahko označite le stvari, ki res ne sodijo v družinsko življenje (»Mamica ga je v jezi nekoč celo udarila«).

5. Zgodbo poskusite zasukati tako, da junak na koncu reši svojo težavo (npr. junak in njegov očka se dogovorita, kako bosta drug drugemu pomagala pri pospravljanju igrač). Če je problem kompleksnejši, je lahko rešitev zgolj nakazana. Neke vrste rešitev je že to, da se junak zave, da mu starši in drugi bližnji stojijo ob strani, ga razumejo in ga podpirajo na njegovi poti.

6. Vključite humor! Včasih se težava reši že s tem, ko na vsakodnevne otroške borbe pogledamo s kančkom humorja. Zajček, ki si noče obuvati čevljev, na primer dobi posebne klovnovske škornje, ki kar sami poskakujejo. Od takrat naprej vsako jutro komaj čaka, da jih bo dal na noge!

Tudi v slovenščini obstaja nekaj knjig s terapevtskimi pravljicami, ki obravnavajo različne otroške preizkušnje. Morda vam lahko služijo kot izhodišče, preden se lotite pravljic, namenjenih izključno vašemu otroku.

Verjetno pravljica ne bo čez noč rešila otrokovih težav, vsekakor pa mu bo pomagala sprejeti svoja čustva in doživljanje, pokazala mu bo, da se napake lahko popravi in mu pomagala k sprejemanju realnosti. In – kar je najpomembnejše – nudila mu bo občutek varnosti v zavesti, da v težavah ni sam. Pri tem pa je pripovedovanje pravljic, naj bodo še tako preproste ali nerodne, neprecenljivo.

Več: 5 nasvetov, kako otroku vsak večer povedati izvirno pravljico za lahko noč

Vir: terapija-ljubljana.si, www.humangivenscollege.com

Foto: mirror.co.uk

 

 

5.0
4 glasovi
 
Za komentiranje se prijavite.