Zazrita si v oči! A zakaj tako razkošno?

Je res nujno potrebno, da je vikend za zakonce Zazrita si v oči v hotelu s 4 zvezdicami z bazenom in savno in mehkimi preprogami, na vrhunski turistični lokaciji, z razkošno večerjo … Mar ne bi šlo bolj preprosto?

zazrita8

»Seveda bi šlo!« se glasi odgovor na zgornje vprašanje, ki ga občasno kdo zastavi v zvezi z vikendom za zakonce Zazrita si v oči. Čez mesec dni – med 10. in 12. novembrom – bo ta vikend spet potekal na Bledu, v hotelu Kompas, tokrat obarvan z martinovim in žlahtnostjo vina.

Seveda bi šlo – lahko bi šli v kako preprosto kočo, kak priljubljen dom duhovnih vaj, kak skromen penzion … Nenazadnje smo že imeli tak vikend tudi v preprostosti frančiškanskega samostana, na Košljunu, in vikend je bil vseeno nepozaben. Pa vendar … Zakaj malce več razkošja?

Kot prvo – takšne ponudbe nismo sami iskali, lahko bi rekli, da je ona našla nas. In če lahko parom za isto ceno ponudimo več – zakaj pa ne?

A ob tem se že lahko pojavi zadrega (pa čeprav cena zaradi tega ni posebej visoka) – mar res potrebujeva nekaj tako razkošnega? Je to res primerno za naju? Si smeva nekaj takšnega privoščiti? Nama to pripada?

Ja, v ozadju je marsikdaj občutek, da nama nekaj več ne pripada. Vse življenje se trudiva biti skromna. Varčujeva. Dajeva prednost drugim stvarem. Otrokom. Gradnji lastnega doma. Družinskim počitnicam. Preživetju. Pomoči drugim.

hotel kompas1

Kaj pa midva?

Midva bova že potrpela! Za naju je dobro tudi malce manj. Ne rabiva dosti ...

A ravno v tem tiči past. Morda res ne rabiva vikenda v hotelu s 4 zvezdicami. A kaj, ko se z manj včasih zadovoljimo tudi, ko gre za naše odnose. Ko svojemu zakonskemu odnosu – na račun vsega drugega – privoščiva tudi manj skrbi, manj časa, manj pozornosti. Ker vse vse drugo zdi pomembnejše, ker si vse drugo zasluži več – več skrbi, več časa, več pozornosti … 

Mar res?

Ne, ni res. In to globoko v sebi čuti vsak zakonski par. Midva sva pomembna, najin odnos je pomemben, najpomembnejši. In zasluži si vso skrb in nego. Potrebuje čas in pozornost. Najina ljubezen je temelj najine družine. Samo na tem temelju lahko raste vse ostalo.

Le da včasih pozabiva na to. Ali stisneva zobe. In misliva, da bo šlo brez tega. Da bova že nekako. Ali si ne upava …

hotel kompas2

Dovolj!

Včasih je treba reči »dovolj« in stvari postaviti na pravo mesto. Vajin zakon je dragocen! In si zasluži in potrebuje kraljevsko nego. Seveda mu lahko čas in pozornost posvetita kjerkoli – v varnem objemu doma, na čisto preprostih krajih ali pa na razkošnem potovanju.

Morda se v tem trenutku ne čutita ravno kraljevsko. Morda prihajata izčrpana iz bojev vsakdana. Morda čutita sušo v zakonu. Morda se le stežka spominjata lepih začetkov skupne poti. Morda sta samo do konca utrujena od skrbi za majhne otroke. Ali težavne najstnike. Ali ostarele starše. Morda …

Samo vidva vesta, kaj je tisto, kar trenutno v vama duši občutek, da sta neskončno dragocena in pomembna. A v resnici sta. Tako v Božjih očeh kot za vajino družino in za ves svet, v katerega lahko prinašata svojo ljubezen.

hotel kompas3

Vajin odnos je pomemben in si zasluži najboljše

Ker tudi pri iskreni.net globoko verjamemo v pomen in dragocenost vsakega zakona, smo se odločili, da že z izbiro namestitve za vikend zakonskim parom sporočimo: »Vajin odnos je pomemben in si zasluži najboljše!« Zasluži si kar najboljše pogoje za to, da bi se mu lahko v miru in v ljubeči skrbi posvetila. Naj tudi zunanje okolje pripomore k temu!

Nenazadnje nam o nečem podobnem pričuje tudi vino – pijača, ki se lahko zdi povsem nepomembna, pa ji vendar ljudje že tisočletja namenjamo rodovitno zemljo, posebno skrbi, denar, pozornost … Lahko bi namesto trte gojili kaj bolj »koristnega« – zelenjavo ali žita – in nahranili toliko več lačnih ust!

A prav z vinom je Jezus naredil svoj prvi čudež! In okrog vina in njegovega pomena za svatbo v Kani Galilejski se bo vrtela tudi tema novembrskega vikenda Zazrita si v oči. Kako v svojih življenjih vidijo preobražanje iz vode v vino, vam bodo iskreno spregovorili zakonca Rupar in Sokol ter duhovni spremljevalec, p. Marjan Čuk, OFM.

Ne prestrašita se razkošja, raje se mu prepustita in tudi v tem dajta svojemu zakonu mesto, ki mu gre!

prijavita se

Foto: Tomaž Sokol, Hotel Kompas Bled

4.3
15 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.