Skupina za pripravo na zakon

Zaroka, priprava na zakon, prstani, poročni dan, medeni tedni...
14 prispevkov • Stran 1 od 1

Skupina za pripravo na zakon

OdgovorNapisal/-a sončnica82 » 10. februar 2009 - 13:34

Živjo,
sem šele sedaj odkrila to stran iskreni.net, in te forume, in moram reči, da je eden boljših:)

zanima pa me, če kdo od vas hodi k patru Gostečniku na predavanja oz. na šolo za zakon. midva se namreč odločava in bova enkart v bližnji prihodnosti prišla samo pogledat kako to izgleda, resneje pa se bova lotila v mesecu oktobru. Mi lahko kdo pve, kkao približno izgleda, koliko je udeležencev ipd.
Ter ali je možnost, da se s kom bolje spoznaš, in si pridobiš družbo?

hvala in lep pozdravček
sončnica82
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 10. februar 2009 - 13:29

Re: Skupina za pripravo na zakon

OdgovorNapisal/-a smeška » 10. februar 2009 - 14:31

To pripravo na zakon obiskujeva tudi midva. Ravno danes jo imava, ker je drugi torek v mesecu - ob 20.00. :) Nama je nadvse zanimiva in meniva, da lahko aktiven udeleženec marsikaj "odnese" od te priprave. P. Gostečnik ni niti malo dolgočasen, zna se pohecat in podaja povsem praktične stvari, ki pridejo prav v vsakdanjem življenju. Udeležencev je ogromno - polna Frančiškova dvorana (mislim, da ima tak naziv), tako da včasih zmanjka tudi stolov. Sama srečanja vodi p. Gostečnik ob pomoči enega para, ki se tudi odeležuje priprav (na prvem srečanju ju je "izbral" - domnevam, da ju je poznal že od prej). Vsaj trikrat na srečanje poteka tudi "delo" v paru. S svojim fantom/punco se pogovorita o določeni temi. Primer, kako se lotiti določene teme, nam predhodno prikaže p. Gostečnik s pomočjo omenjenega para. Na srečanjih se ni "treba" izpostavljati z drugimi deliti svojih pogledov, izkušenj ipd.. "Delaš" samo s svojim partnerjem in to je nama všeč.
Mislim, da obstaja možnost, da se s kom bolje spoznaš - odvisno, koliko si "aktiven" na tem področju pred začetkom srečanja in po njem. :wink:
Nama osebno je vse o.k., samo termin za naju ni najboljši - nisva iz LJ in slabo uro porabiva za vožnjo, poleg sva ob tej večerni uri običajno že kar utrujena... Vendar se kljub temu splača! :wink:
Uporabniški avatar
smeška
 
Prispevkov: 61
Pridružen: 30. marec 2007 - 14:27

Re: Skupina za pripravo na zakon

OdgovorNapisal/-a eclipse » 16. februar 2009 - 14:19

Mene pa zanima, katero pripravo za zakon obiskujete/ste obiskovali in kakšne so vaše izkušnje (prednosti, slabosti, poudarki). Vsebinski pregled obravnavanih tem se mi zdi namreč precej enak pri večini možnosti, zato gotovo morajo obstajati kake druge razlike ;)

Hvala :)
Uporabniški avatar
eclipse
 
Prispevkov: 26
Pridružen: 16. februar 2009 - 13:53

Re: Skupina za pripravo na zakon

OdgovorNapisal/-a maja » 16. februar 2009 - 20:17

Midva sva 3 leta hodila k p. Christianu Gostečniku, 1 leto k p. Benu Lavrihu in še v skupino e-priprave.
Kar se tematike tiče, se mi zdi kar precej različna oz. teme so sicer podobne, vendar je globina, v katero pri kakšni skupini seže tema, različna. Meni osebno se je zdela najbolj površinska šola v okviru Najine poti. Mogoče je odvisno tudi od skupine, vendar mene osebno ni nagovorilo.
Zelo zadovoljna sem bila s šolo pri frančiškanih, ker sva tako lahko res razdelala najbolj intimne probleme in se res pogovorila v nulo. Ta priprava seže res v intimo, zato je tudi oblikovana tako, da se pogovarjaš izključno s svojim zaročencem in svojih pogovorov (ki so velikokrat zelo boleči) ne razkrivaš drugim.
Zelo dobro izkušnjo pa sem imela tudi z e-pripravo, kjer o tematiki debatiraš tako z zaročencem kot tudi z ostalimi v skupini. Vsaj naša skupina se je med sabo zelo povezala, vsak je bil pripravljen govoriti tudi o globokih občutjih ....
Tako da jaz definitivno priporočam kombinacijo e-priprave in šole za zakon pri Gostečniku.
Slika Slika Slika
Uporabniški avatar
maja
 
Prispevkov: 2370
Pridružen: 1. oktober 2004 - 15:11
Kraj: Med zvezdami

Re: Skupina za pripravo na zakon

OdgovorNapisal/-a chiqui » 17. februar 2009 - 15:35

hej, tudi midva hodiva k patru Kristjanu in nama je zelooo všeč:) Tako doživeto in polno :D . Preprosto nisi več isti....čeprav je samo dve uri dvakrat na mesec. Odnos raste:)
Priporočava :wink:
Pa lep dan :wink:
chiqui
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 29. avgust 2007 - 12:16

Re: Skupina za pripravo na zakon

OdgovorNapisal/-a vcc » 18. februar 2009 - 13:59

Midva sva eno leto hodila Gostečniku in bilo nama je uredu. Potem pa sva dala skozi še pri Vitalu in ugotovila, da je to veliko boljše za naju.
Pri Gostečniku bolj poslušaš njegovo predavanje, tudi sicer njega vidim bolj kot predavatelja, ki ima rad, da ga množice občudujejo. Pri Vitalu pa je tako, da je skupina manjša, vedno je določena tema, o kateri se predhodno temeljito pogovorita in nato na skupini povesta najpomembnejše ugotovitve. Vital na koncu le še kaj doda, na kaj je dobro biti pozoren. Dobro je, ker te na nek način prisili, da si zelo aktiven, po drugi strani pa slišiš še ostale, s kakšnimi problemi se ukvarjajo in vidiš, da nisi edini v tem :)
Skratka, za naju je Vitalova skupina daleč koristnejša. Sedaj kot poročena sva seveda vključena tudi v njegovi zakonski skupini in to je res nekaj, kar ti zelo pomaga premagat lenobo po pogovoru o pomembnih temah in tako vzdrževat dobre odnose.
Uporabniški avatar
vcc
 
Prispevkov: 34
Pridružen: 30. oktober 2004 - 10:50

Re: Skupina za pripravo na zakon

OdgovorNapisal/-a Tery » 24. februar 2009 - 11:45

Jaz lahko napišem samo kako je meni pri pripravi na zakon potom e-priprave.
Dolgo sva razmišljala kam na pripravo, ter se potem odločila za iskreni.net.
Ta priprava mi je všeč, ker je diskretna, časovno neobvezujoča in zanimiva. Obdelali smo že veliko tem (manjkata nam še 2 do konca) in vsaka je bila zanimiva in pestra po svoje. So tudi take teme, ki jih verjetno ne bi nikoli obdelal (ker se ne bi zmislil nanje), so pa vsekakor pomembne.
V okolici Nove Gorice je ta problem, da če hodiš na pripravo na zakon v župnjišče v Novo Gorico, te bodo vsi videli in začeli spraševati kdaj bo poroka. To me je neznansko motilo, zato mi ta oblika priprave toliko bolj ustreza. Tudi to je, da si vzemeš čas kadar sam hočeš, da obdelaš temo (oziroma se skupaj z zaročencem zmeniva) in sva takrat predana samo temu. Pohvalila pa bom še voditelje skupine, ker znajo vsakokrat predstaviti novo temo na zanimiv in privlačen način. Jaz nimam nobenih premislekov in dvomov. Ta priprava mi vsekakor ustreza.
Uporabniški avatar
Tery
 
Prispevkov: 25
Pridružen: 20. avgust 2005 - 23:19

Re: Skupina za pripravo na zakon

OdgovorNapisal/-a Lollipop » 25. februar 2009 - 14:17

Živjo!

S fantom sva se udeležila e-priprave na zakon in sva zelo navdušena. Spoznala sva se z različnimi pari - tako prek neta, kot kasneje v živo. Teme so zelo obširne in koristne ter zajemajo vse vidike skupnega življenja - preteklost, sedanjost in prihodnost. Skupni vikend je kvalitetno pripravljen in lahko od njega veliko odneseš - tudi nova poznanstva :) Ta priprava te "prisili" v pogovor s partnerjem tudi o takih temah, ki se jih prej mogoče nista dotaknila in pomaga pri poglobitvi odnosa. Hkrati dobiš še veliko pomoči pri pripravi na sam poročni dan - materialni in duhovni.

E-pripravo toplo priporočam! :wink:
Unus, sed leo.
Uporabniški avatar
Lollipop
 
Prispevkov: 25
Pridružen: 28. oktober 2008 - 11:59

Re: Skupina za pripravo na zakon

OdgovorNapisal/-a solatka » 11. september 2009 - 10:33

Pozdravček.
Tudi midva s fantom bova oktobra začela obiskovati šolo za zakon, vendar se še nisva odločila kje. Zanima naju kakšne izkušnje imate drugi, predvsem tisti, ki ste obiskovali skupine v okviru šole za zakon Najina pot. Kam ste hodili, kje se vam zdi v redu? E-priprava nama ne ustreza, ker že sicer veliko delava z računalnikom in bi želela o teh temah govorit osebno med seboj in v skupini. Način p.Christiana približno poznam, sem hodila k njemu na študentska srečanja in mi je bilo zelo všeč. Za pripravo si pa želiva hodit v kakšno manjšo skupino..
solatka
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 16. december 2008 - 20:21

Re: Skupina za pripravo na zakon

OdgovorNapisal/-a mirjam345 » 11. september 2009 - 11:09

Živjo,

midva sva sprobala tako Christianovo kot Vitalovo verzijo. Obe sta koristni, Vital ob začetku hoje (po 4 mesecih sva se vključila), Christian pa v nadaljevanju, saj te res opremi z "Orodji" za pogovor, vodi te v reševanje konfliktov (čeprav kakšnega tudi prebudi -ampak bolje prej kot kasneje ;))... Tako da Christian je zakon! Najbolj pa priporočam kombinacijo, če imate le čas in voljo.

Po poroki pa lahko pri njem za "Ohranjanje" kondicije obiskuješ skupino za zakonce, ki poteka na isti način. Za druženje in moralno podporo pa poiščeš kako drugo skupino. Vsaj midva sva našla zakonsko drugje. In nama je prav fajn. ;)

Drugače pa tisti, ki vam je Christian daleč, v Novem mestu, osrčju Dolenjske, vendar tik ob avtocesti, Zakonski in družinski inštitut Novo mesto izvaja ciklus 6 delavnic za predzakonce. Sicer to ne šteje kot "uradna priprava na zakon", vendar delajo nekoliko po Cristianovem modelu, saj so "njegova šola". Tamkajšnji terapevti namreč.

Midva sva bila na enem predavanju. Je bilo prav luštno in strokovno. Mislim, da je bilo rečeno, da prijave sprejemajo nekje do 20. ali 25. septembra.
Sicer pa za tiste, ki ste/smo že poročeni, pa imajo vikend delavnice za pare. To bo pa na Otočcu enkrat novembra. KOgar zanima, naj pogleda www.zdi-nm.si

Kot rečeno, najina izkušnja s predavanjem je bila dobra, kolegi so bili na terapiji - tudi zadovoljni z njimi. Priporočam. ;)

En lep pozdrav!

M
mirjam345
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 11. september 2009 - 10:34

Re: Skupina za pripravo na zakon

OdgovorNapisal/-a Smejka » 24. januar 2010 - 20:49

Pred nama je "obvezni tečaj za zaročence", pa me zanima, v čem je smisel? Ali ste dognali kaj novega o sebi oz. o vama? Ali vam je ta priprava res kaj pomagala? Ker sama sem še iz gimnazijskih duhovnih vaj sita vseh pričevanj parov, nikoli se nisem našla v zgodbi katerega koli izmed njih. Kaj ste torej vi odnesli od teh "priprav" na zakon?
Uporabniški avatar
Smejka
 
Prispevkov: 215
Pridružen: 31. julij 2008 - 08:04

Re: Skupina za pripravo na zakon

OdgovorNapisal/-a barbara_s » 25. januar 2010 - 16:37

Hm, kaj pa vem. Z obveznim tečajem za zaročence nimam nobenih izkušenj. Moj sodelavec je bil sicer čisto zadovoljen, na trenutke se je tam celo zabaval, pa menda je bilo dosti različnih ljudi (torej ne samo "pričevanja zakoncev") in da so bili v redu. Obiskoval je pa ta tečaj v Ljubljani.

Nama je pa pri rasti odnosa veliko pomagala e-priprava na zakon, kjer greš čez en smiseln proces, veliko je pogovora v paru in ni predavanj, pa še vikend je super.

Mislim, da je predvsem vprašanje, kaj hočeš in kaj potrebuješ - če potrebuješ samo papirček, da se lahko cerkveno poročiš, je obvezni tečaj za zaročence nujno zlo; če pa želiš od tega kaj odnesti ali pa kaj spoznati o sebi, pa verjetno tudi uspe :)
Uporabniški avatar
barbara_s
 
Prispevkov: 794
Pridružen: 16. november 2004 - 09:50

Re: Skupina za pripravo na zakon

OdgovorNapisal/-a Naturmama » 25. januar 2010 - 23:01

Odvisno, koliko si dovoliš, da se te dotakne. Na naju je močno vplivala.
Zadnjič sem slišala podatek, da je v vezi zadovoljnih le 3% Slovencev. In vsi od teh delajo na odnosu.
Naju vsaj zaenkrat :) prištevam v te 3% in se strinjam, da je treba delat. In tega te nauči šola za zakon. Hodila sva dve leti, ker sva padla, ker sem kljub lekcijam zanosila :D (to je najina šala mala) - v resnici nama je bilo tako všeč, da smo celotna skupina ponovili še en let priprave, se nato poročili, zdaj imamo zakonsko...

No, en par se je pa tudi razšel. Čeprav sta bila strašno fleten par, sta ugotovila, da nista za skupaj. Bolje prej, kot kasneje.

Pomembno se mi zdi, da se lotiš tudi takih tem, ki bi jih sicer spustil. Jaz sem naprimer že prej kdaj začela temo: kaj pa če ne bova mogla imet otrok... Pa se je mojemu fantu to zdelo sekiranje na zalogo. Zelo mi je odleglo, ko smo to temo predebatirali in sem videla, da razmišljava približno podobno.
Naturmama
 
Prispevkov: 200
Pridružen: 27. maj 2009 - 10:53

Re: Skupina za pripravo na zakon

OdgovorNapisal/-a solatka » 10. februar 2010 - 20:01

Hej.
Naj sedaj, po štirih mesecih obiskovanja manjše skupine Šole za zakon, v okviru gibanja Najina pot, povem najine izkušnje.
Za skupino sva se odločila skupaj in sva zelo zadovoljna, niti enkrat nama ni bilo žal za to odločitev. Zakaj? Teme so razdeljene, razčlenjene, vsako temo dobiš vnaprej, par se lahko o njej pogovarja 14 dni, do naslednjega večera skupine. Pa tudi kasneje seveda.
Pri vsaki temi dobiš veliko vprašanj, spodbud za razmišljanje. Preko tega ubesediš morda še svoje strahove, vprašanja in tako spoznavaš drug drugega. Počasi in poglobljeno. Skupina je manjša, vsak pove svoje mnenje izkušnje, predvsem je zanimivo slišati izkušnje poročenega para, o začetkih njunega zakonskega življenja, tudi težavah. Tak način je odličen za učenje lepega pogovora, predvsem zbranega poslušanja, ko nekdo drug govori. Ko vsak pove svoje razmišljanje, se razvije živahna debata, pri kakšni temi krajša, pri drugi daljša. Ko se s fantom vračava s skupine, pa tudi sama vedno še enkrat predebatirava temo večera in razmišljanja drugih, ki so velikokrat zelo dobrodošla.
Vem, da bi pred poroko, brez te daljše priprave težko predelala 2/3 teh vprašanj, vseh pa sigurno ne. Ker si je za bolj poglobljene pogovore potrebno vzeti čas, veliko razmišljati in odločitev za skupino tudi nekako zavezuje.. Veš, da se "moraš" pogovarjati, da potem na skupini lahko kaj poveš, hkrati pa, kar je najpomembneje, veš, da je to najpomembneje za naju, najin odnos, rast odnosa..
Midva sva zelo vesela te priprave. S fantove strani dobim veliko pobude in spodbude in vem, da je najina pot prava :wink: .
solatka
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 16. december 2008 - 20:21


14 prispevkov • Stran 1 od 1

Vrni se na Priprava na zakon in poroka

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

PROGRAMI ISKRENI.NET