Spoznajte fanta v ozadju simpatičnih ilustracij letošnje adventne akcije!

Jure Plavec je bodoči učitelj likovne umetnosti, voditelj oratorija, pevec ... in letos tudi ilustrator adventne akcije na iskreni.net. Pod njegovimi prsti zgodbe, ki jih pripoveduje Gregor Čušin, še bolj oživijo in spodbudijo domišljijo.

jure plavec1

Kaj te je pritegnilo, da si se odločil, da boš sodeloval pri adventni akciji?

Adventna akcija mi v prvi vrsti predstavlja izziv, ki mi je v veselje, saj do sedaj še nisem ilustriral nobenih zgodb.

Želja po ilustriranju je v meni že dolgo tlela, saj je bila ena izmed možnosti študija tudi ilustracija na akademiji za likovno umetnost, vendar sem se kasneje odločil za neposreden stik z otroki. Učiteljski poklic mi je po štirih letih študija čedalje bližje in še vedno se mi zdi bolj perspektiven kot ilustracija.

Večkrat pa si pravim, da ko se ponudi priložnost, jo je potrebno sprejeti! Morda druge ne bo. Adventna akcija je ena takih priložnosti, da sem se preizkusil tudi v ilustriranju.

ZGODBA O STARSIH IN STARIH STARSIH
Ilustracija Zgodbe o starših in starih starših

Kakšna se ti zdi letošnja adventna akcija? Morda tudi tebe kaj nagovarja?

Adventna akcija je prikupna, saj skuša s svojo preprostostjo otrokom na malce drugačen način približati svetopisemske zgodbe. Kar mi je najbolj všeč, sta ta igrivost in lahkotnost, ki vejeta iz zgodb, s katerima Gregor Čušin prikaže odlomke drugače, v drugačni luči.

Zanimiv mi je na primer pogovor med Bogom in Abrahamom in kako dobro je prikazana stiska Abrahama, ko Bog od njega zahteva popolnoma vse; sonce, obzorje nebo in spomine, sina, srce in ljubezen. Ker ga ima rad. Ker nas ima rad in od nas želi, da mu prepustimo krmilo življenja. 

Kako se odločiš, kakšna bo ilustracija za posamezen dan?

Navadno preberem zgodbico, si v glavi zamislim zanimiv prizor, ki ga lahko narišem po svojih zmožnostih in se zadeve lotim, kakor vem in znam. Tukaj ne kompliciram preveč.

ZGODBA O ODHODU
Juretova ilustracija Zgodbe o odhodu

Poleg tega da si umetnik, pa si aktiven tudi v vrsti drugih aktivnosti. Nam lahko poveš kaj več o tem?

Sam zase pravim, da nisem umetnik. Umetnik je zame nekdo, ki je slaven, priznan. Se pa trudim. ;)

Svoje talente skušam izkoristiti povsod, kjer je to mogoče: od oblikovanja plakatov in vabil za različne dogodke, portretiranja po naročilu in za prijatelje, poslikav na oratorijskih zastavah (na katere sem precej ponosen), animiranja otrok na oratorijih in likovnih delavnicah, do petja v več zborih.

Ravnokar se intenzivno pripravljamo na božični koncert s študentskim zborom Mladost Pesem Prijateljstvo s samimi super priredbami in deli, napisanimi prav za to priložnost.

jure plavec
"Najprej je potrebno ideji slediti s svinčnikom, napraviti skico, nato pa z barvicami prekriti bele površine papirja."

Kako usklajuješ vse te obveznosti? Koliko časa ti vzame posamezna ilustracija?

Trenutno delam tudi v Muzeju sodobne umetnosti, kjer sem čuvaj umetnin. To je dokaj dolgočasno delo, zato si ure sedenja na stolu popestrim z branjem kakšne knjige ali risanjem ilustracij.

Ena ilustracija mi vzame približno eno uro časa. Najprej je potrebno ideji slediti s svinčnikom, napraviti skico, nato pa z barvicami prekriti bele površine papirja. Najtežje mi je poslati izdelek, ki mi ni všeč, vendar si pri delu, kjer se moram držati roka in oddati ilustracijo, včasih ne morem privoščiti vnovičnega začetka. Na koncu ilustracijo skeniram, obdelam v računalniku in pošljem na iskreni.

Jure Plavec2
"Učiteljski poklic mi je po štirih letih študija čedalje bližje in še vedno se mi zdi bolj perspektiven kot ilustracija."

Zavod iskreni.net poznaš že od prej. Kdaj si se prvič srečal z našo družinsko organizacijo?

Organizacijo iskreni.net poznam že od prej. Prvič sem sem se s tem zavodom srečal na predavanju teologija telesa za mlade, kjer sta v domači župniji v Mostah mladinsko skupino in naše birmance navdušila Polonca in Tomaž Sokol.

Nato sem vaši Facebook strani namenil »like«, da spremljam vse, kar se na strani objavi. Običajno prebiram različne članke, ki se tičejo otrok in vzgoje, kar mi bo prišlo prav tudi zaradi moje stroke.

ZGODBA O BOGOVIH
Ilustracija Zgodbe o bogovih 

Kaj ti pomeni advent? Kako pa se ti pripravljaš na božič?

Advent se mi zdi edinstvena priložnost za duhovno pripravo na praznovanje Kristusovega rojstva ter za povezanost in krepitev družinskih vezi ob molitvi.

Vsak večer se naša družina zbira ob soju sveč adventnega venčka, kjer molimo, prebiramo odlomke iz Svetega pisma in pojemo znane »zlajnane« pesmi (Ko čutiš to, Pesem vesela, Dan ljubezni ...).

Letos za adventne duhovne vaje ne bo časa, bo pa zato kakšna duhovna obnova na dekanijski ravni prišla še kako prav, da bo tudi Jezus našel dovolj prostora in topline v moji štalici.

4.8
29 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.