12 člankov 2016, ki jih je vredno prebrati še enkrat

Vsako leto vam ob koncu leta predstavimo naj brane članke. So pa tudi odmevni članki, ki se niso uspeli uvrstiti v sam vrh branosti, a so zaradi svoje kvalitete in prodornosti vredni, da se jih spomnimo in jih znova preberemo.

strawberries-cream

Za vas smo pripravili »jagodni izbor« 2016. Z njim predstavljamo tudi 12 avtorjev, ki so oblikovali naš portal v tem letu.

1. A tako siva boš hodila okoli?

Ženski lasje so eden najmočnejših atributov ženske lepote. A kaj ko z leti izgubijo svojo barvo in postanejo sivi – pri nekaterih ženskah že zelo zgodaj. Izkušnja Klavdije Kralj, žene, ki je še v tridesetih letih, pa je kljub temu barvanje las postavila v kot ...

siva

2. Utišana ženska cikličnost

Izkušnja Agate Hren, ki je vedno čutila, da bo rekla »ne kontracepciji«, a ni vedela, kaj bo vse to prineslo s seboj. Učenje, poučevanje ter osebna izkušnja FertilityCare, sistema naravnega načrtovanje družine, so ji pomagali do novih spoznanj – odkrila je modrost ženske cikličnosti.

ciklicnost

3. Porodničar, ki trdi, da moški ne sodijo v porodno sobo in Michel Odent: »Zakaj pa ne bi vse rodile s carskim rezom?«

Marca je Slovenijo obiskal svetovni znani 85-letni ginekolog porodničar, ki je prvi opozoril na to, da ženska pri porodu ob sebi ne potrebuje ničesar, razen tišine, toplote in izkušene babice – tudi moškega ne. Darja Ovsenik je pripravila njegovo predstavitev in intervju z njim.

odent

4. Zakaj »kvaliteten« čas z otrokom ni dovolj, ampak je potreben preprosto – čas?

Eva Markovič ovrže sodobno mantro, da ni važno, koliko časa preživimo z otrokom, samo da je čas »kvaliteten«. Čas JE pomemben, saj se globoki odnosi ne spletajo takrat, ko to označimo na urniku, ampak takrat, ko jim namenimo dovolj časa.

cas

5. Bi znali prepoznati »visoko občutljivega otroka«?

Pri »visoko občutljivih otrocih« ne gre za čustveno preobčutljivost, ampak za biološki fenomen – ti otroci imajo zelo občutljiv živčni sistem in so neverjetno občutljivi na zunanje dražljaje. Mateja de Laat piše, kako jih prepoznati in predvsem, kako jim pomagati.

obcutljiv

6. Jeza – najintenzivnejši klic po očetu

Otrokova jeza je še posebej »očetovo« čustvo, saj otrok prav preko izbruhov trme pogosto očeta najbolj intenzivno pokliče v odnos. Piše Miha Rutar, oče, družinski in zakonski terapevt ter voditelj skupine za očete pri iskreni.net.

jeza

7. Laž sodobnega Zahoda ali zakaj potrebujemo novega Vaclava Havla

Razmišljanje duhovnika Milana Knepa o tem, kako bi v Evropi potrebovali novega Vaclava Havla, ki bi nam pomagal razbliniti samovšečno prevaro, da smo etično dozoreli, ko pa vendar – še vedno vsako leto ubijemo tisoče nedolžnih nerojenih otrok.

havel

8. MDDSZ in resnica o svobodnem odločanju o rojstvu otrok

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je skušalo molitev 40 dni za življenje pred porodnišnico vreči v koš »nasprotovanja eni najpomembnejših pravic žensk«. Meta Halas argumentirano opozori na neresice in napake v trditvah ministrstva.

mddsz

9. Je Elsa lezbijka? Nekateri zahtevajo, naj to postane ...

Maja se je po twitterju razširila kampanja, naj v risanki Ledeno kraljestvo 2 priljubljena junakinja Elsa postane lezbijka. Polonca Sokol analizira kampanjo, vprašanje prikritih Lgbt sporočil v tej risanki in poda tudi nekaj idej, kako naj se starši s tem soočamo.

elsa

10. »Gospa, a so vsi vaši?« in »Ja, vsi so naši!«

»Gospa, a so vsi vaši?« je vprašanje, ki ga je Maja Vovk, mati štirih otrok, v zadnjem letu slišala kar precejkrat. V blogovskem zapisu razmišlja o občutjih ob tem vprašanju in dodaja nekaj hudomušnih odgovorov drugih mamic na podobna vprašanja.

vasi

11. Mlada družina v postarani Evropi

Ana Pavec je s svojo družino – možem in tedaj štirimi sinovi – med počitnicami kolesarila po Nemčiji. Odkrila je, da se potepa po svetu, v katerem so mlade, večje družine velika redkost. In zahrepenela je po kulturi, kjer bi bil otroški živžav veliko bolj cenjen, zaželen in – pogost. 

evropa

12. Česa sem se naučila ob bolnem, ostarelem, umirajočem

Čas umiranja najbližjih je čas poglobljenosti vase, intenzivnih občutkov, čas prehoda, čas dozorevanja. Mateja Kropec Šega se spominja poslavljanja od tašče, ki je umirala v velikih bolečinah, in piše o tem, kaj se je ob tej izkušnji naučila.

umiranje

Preberite si tudi, katerih 15 člankov je bilo v letu 2016 najbolj branih.

5.0
16 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.