Ko zares začutiš, da si v zakon sprejel Gospoda

Urška in Matej sta simpatična mlada zakonca, starša dveh fantičev in letošnja nova voditelja v e-pripravi. Hkrati pa sta e-pripravo pred nekaj leti tudi sama obiskovala.

Petac1

Pred leti sta obiskovala e-pripravo. Kako sedaj gledata na ta čas?

Urška: Na tisti čas nama ostajajo zelo lepi spomini. Včasih nama je sicer bilo malo naporno, ker sva ob koncu tedna vedno hitela, da sva še pravočasno zapisala na splet najine odgovore, a vendar vsi tisti pogovori, nova spoznanja, premišljevanja in brskanja po svoji duši, veselje ob odkrivanju »še neodkritega« in vse zapisane besede, ki jih seveda še danes hraniva, odtehtajo. Lahko rečeva, da se tistega časa spominjava z veseljem in veliko hvaležnostjo v srcu.  

Katere vsebine so vama najbolj ostale v spominu? Oz. kateri del e-priprave?

Urška: Zagotovo nama je najbolj ostal v spominu vikend, pričevanja in predavanja zakoncev in duhovnih voditeljev, od vsebin pa tema o družinah, iz katerih izhajava, teme o poročni obljubi, preizkušnjah v zakonu, najini različnosti ...

Zakaj sta se sploh odločila, da se udeležita e-priprave?

Matej: E-priprave se prvotno nisva udeležila zaradi same poroke, saj se še nisva imela namena poročiti v kratkem. Takrat sva iskala nekaj zase, za najin odnos, nekaj kar bi nama pomagalo pri skupni rasti in odkrivanju drug drugega na dolgi rok. In e-priprava to vsekakor je, saj ni kratek in zgoščen program, kjer zgolj s pasivnim poslušanjem par pridobi potrdilo za cerkveno poroko, temveč dodelan program, v katerem sva zares začutila in drug drugemu dala potrdilo: ''Da, želim biti tvoj mož.'' in ''Da, želim biti tvoja žena.'' Hkrati se nama je zdelo podeljevanje pogovorov preko interneta precej praktično, še posebno meni, ker nikoli nisem bil navdušen nad izražanjem v živo.

Petac2
Urška in Matej na poročni dan

Vama je v spominu ostalo kaj močnega, da še sedaj odmeva v vama?

Matej: Celotna e-priprava nama je ostala v močnem spominu zaradi voditeljskega para, ki je doživljal podobno skupno pot kot midva. Njuna pričevanja so nama odpirala še dodatne teme za pogovor.  Vsekakor se nama je v spomin vtisnil skupni vikend, kjer smo se srečali v živo. Tam ni manjkalo petja, smeha in dobrih, spontanih pogovorov.

Urška: V meni pa je, poleg vikenda, še dolgo močno odmevalo odkritje, kaj vse prinašava v najin odnos iz najinih primarnih družin.

Kaj se vama zdi, na splošno, najbolj potrebno v času priprave na zakon? 

Matej: Predvsem se nama zdi pomembno, da si za to vzamemo dovolj časa, da priprava na zakon ne teče vzporedno s pripravami na poroko. Ko gledava nazaj, sva vesela in hvaležna, da sva se e-priprave lahko udeležila že toliko pred samim načrtovanjem poroke, da nesoglasja okoli barv rož in ostalih folklornih opravil niso sovpadala s pogovori o odpuščanju v zakonu.

Urška: Poleg tega pa imata izjemno pomembno vlogo v tem času tudi kvaliteten pogovor in skupna molitev (pa tudi moja osebna molitev za bodočega zakonca). Bistveno se nama namreč zdi, da se v času priprave na zakon dejansko pripravljamo na zakon in ne toliko na sam poročni dan. Le-ta bo verjetno uspel (oz. se na nek način odvil) tako ali drugače, kar pa si za zakon, v katerem ni pogovora in skupne molitve, ne upam trditi. Zato bi rekla, da je dobro to dvoje »trenirati« že pred poroko.

Kar se tiče priprave na sam poročni dan, pa se mi zdi bistveno predvsem to, da si vzamemo čas, da se pripravimo na tiste stvari, ki v tem dnevu nosijo veliko težo (za naju je to vsekakor bila cerkvena poroka oz. sama podelitev zakramenta svetega zakona), manj pozornosti pa posvetimo stvarem, ki so bolj obstranskega pomena (rože, obleke, avtomobili ...).

Petac3

Kaj pa v prvih letih zakona, kaj je tisto, kar "najbolj šteje"?

Matej: Rekel bi, da gre v začetku za veliko mero prilagajanja, odpovedovanja ustaljenim lastnim navadam, da se skupno življenje preoblikuje v složno pot sobivanja, v kateri je prostor za nadaljnje osvajanje in spoznavanje žene oz. moža. Nad vsem tem pa je nekaj več. Ko zares začutiš, da si v zakon sprejel Gospoda, da je tu za naju, da mu lahko izročiva kar se nama dogaja, je to tisto, kar najbolj šteje od samega začetka.

Urška: Uf, kar težko še kaj dodam Matejevim besedam. J Meni se zdi, da veliko šteje spoštovanje. In darovanje. Če imata oba ves čas v glavi misel, da želita v vsem priti zakoncu naproti, da želita drug drugega razveseliti, si pomagati, si biti v oporo... je vse veliko lažje. Lažje je popustiti v prepiru, lažje je razumeti, ko je kdo slabe volje, lažje je prisluhniti, ko te zakonec potrebuje, lažje je pospraviti partnerjeve umazane nogavice, lažje je svoji utrujenosti navkljub pripraviti večerjo prav tako utrujenemu sozakoncu ... In kar naenkrat opaziš, da takšno mišljenje in ravnanje prinaša v hišo mir, še več ljubezni in še več spoštovanja.

Letos bosta prvič sodelovala kot voditelja e-priprave. Kaj pričakujeta, česa se veselita?

Matej: Najina izkušnja je, da kadar se daš na razpolago in deliš svoje življenje z drugimi, ogromno tudi prejemaš in te vzajemnosti se veseliva. Hkrati pa nama bo v veselje tudi obujati spomine na najino skupno prehojeno pot, pripravo na poroko ter najin poročni dan.

***** ***** *****

Jesenski termin e-priprave se začne že 11. oktobra! Spoznavno srečanje bo potekalo 14. oktobra v Ljubljani, vikend pa 26. do 28. januarja 2018 v Hiši kruha (Sveti Duh pri Škofji Loki). Prijave in informacije najdete na spletni strani naših programov

 

Foto: družinski arhiv (Metka Komatar, Benjamin Lah, Matevž Cerar)

4.6
11 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.