Otroci nas potrebujejo, ko so v stiski – smo pripravljeni na to zahtevno nalogo?

Ni najhuje biti zasmehovan in kritiziran, veliko bolj boli ta ignoranca in totalna prezrtost, je povedal Blaž, sedaj oče in mož, a kot otrok in mladostnik osamljen »debeluhar«, kot so ga klicali njegovi vrstniki.

norcevanje sovrstnikov

Blaž je star 35 let. Od rane mladosti je imel težave s prehranjevanjem. Za svoja leta je bil vedno mnogo pretežak. V šoli je bil tarča posmeha. Vrstniki so se iz njega norčevali, ga žalili in izključevali iz igre, pogovorov ter skupnih aktivnosti. Vendar to ni bila njegova največja bolečina. Po njegovih besedah je bilo zanj najhuje, ko ga preprosto niso opazili. Bil je kot duh. Ignorirali so ga. Niso ga nič spraševali, saj ni bil zanimiv. Njegov oče je odšel, ko mu je bilo 6 let, njegova mama pa je, da ju je preživela, delala v dveh ali včasih celo treh službah. Blaž je pogosto sameval, družbo pa mu je delala hrana. Mnogo noči je prejokal, stiske pa mami ni hotel zaupati, saj je sama imela dovolj težav in je pogosto tolažil še njo.

Kaj se lahko naučimo in izkušnje, ki jo je kot otrok in mladostnik doživljal Blaž?

Otroci in mladostniki doživljajo najrazličnejše stiske in jih v različnih obdobjih izražajo različno.

Najbrž se strinjate, da je prezreti stisko dojenčka kar težko, saj njegov predirljiv jok predrami še tako zaspano dušo.

Pri malčku in tudi večjem otroku se stvari že malo bolj zakomplicirajo, saj trčita dva pola, namreč otrokovo izražanje lastne volje, želja in potreb ter starševske omejitve, načela in potrebe. Starši mnogokrat spregledajo otrokove resnične potrebe, saj so bolj osredotočeni na zunanje vedenje kot pa na notranje doživljanje, ki ga otrok z vedenjem le izraža.

Ker se mladostniki počasi oddaljujejo od staršev in iščejo svoje mesto v svetu, se kaj hitro zgodi, da se vezi skrhajo, pojavijo se besedni boji, čustveni in vedenjski izpadi, konflikti interesov, preizkušanje trdnosti staršev itd.

Starši lahko v jezi in razočaranju ter lastni stiski (ob pomanjkanju časa, vsakodnevnem stresu, težavah v zakonu, v službi, finančni stiski) prezrejo mladostnikovo osebnost, ki se na novo izgrajuje ter težave, ki so s tem povezane.

Otroci in mladostniki potrebujejo starše, ki stiske prepoznajo in začutijo.

Kadar se otrok/mladostnik ob starših počuti varen tak, kot je, je z njimi povezan, z njihove strani razumljen in opažen, jim bo zaupal svoja doživljanja in težave ter skupaj z njimi, glede na njegovo starost, iskal primerne rešitve.

Če so starši vir otrokove stiske, je pametno poiskati pomoč izven doma.

V primeru odhoda enega od staršev, fizičnega ali verbalnega nasilja v družini, prisotnosti alkohola pri starših, čustvenih zlorabah itd., so starši sami v hudi stiski in je priporočljivo poiskati pomoč, kjer v varnem okolju lahko zlasti starša in po presoji vsi člani družine, svobodno spregovorijo o tem, kako jim je živeti v družini. Starša morata prevzeti odgovornost za svoj odnos ter odnos z otrokom (tudi v primeru razveze).

Ignoranca pušča boleče posledice.

Kako boleč je občutek, da za starše ne obstajaš, jih ne zanimaš, zanje nisi pomemben in nisi vreden njihovega časa, pogleda, nasmeha in besede, vedo le tisti, ki so to izkusili.

Če mladostnik podpore in priznanja lastne osebe ne dobi pri starših, bo to iskal pri vrstnikih. Če je tudi z njihove strani prezrt, bo grozen občutek osamljenosti kanaliziral skozi različna težavna vedenja in čustvena nihanja: žaljenje in kričanje, težave v šoli, neubogljivost, pogosto zbolevanje, prenajedanje, samopoškodovanje, zloraba substanc, depresija itd.

Ko otrok začne čustveno skrbeti za starše, govorimo o čustvenem incestu.

V primeru odhoda enega od staršev se otrok boji, da bo razočaral še starša, ki je ostal in se prilagaja njegovim potrebam in željam, svoje pa zanika.

Tudi če sta prisotna oba starša, se lahko eden izmed staršev preveč čustveno »obesi« na otroka, namesto da bi iskal oporo v partnerju.

Kadar med partnerjema ni povezanosti, intime, zavestnega in odgovornega odnosa, potem otrok lahko prevzame mesto partnerja in skrbi za starševske potrebe.

***** ***** *****

Biti navzoč in sočuten starš je zahtevno poslanstvo, ki terja precej časa, ozaveščenosti, znanja, praktičnih izkušenj in predvsem dobre volje. »Vse se da, če se hoče!« pravi znani rek.

Vse starše, ki:

  • imate težave začutiti sebe v odnosu z otrokom,
  • težko vzpostavite komunikacijo z najstnikom,
  • ste morda negotovi glede starševskih prijemov,
  • želite biti še bolj povezani s svojim otrokom in ga začutiti,
  • prepoznavati lastne vzorce odnosov s svojimi starši in njihov prenos na naslednje generacije,

vabimo na Seminar sočutnega starševstva, ki bo potekal v hotelu Oleander v Strunjanu od 24. do 26. novembra 2017. Več informacij tukaj.

Na konkretnih primerih in preko delitve izkušenj bomo skupaj odkrivali, kakšni starši smo in kakšne skrite potenciale še imamo. Prisrčno vabljeni!

SEMINAR SOCUTNEGA STARSEVSTVA

 

Cena seminarja je 145 EUR / osebo (če se udeležita oba starša) in vključuje program seminarja, gradivo in 2x polni penzion v hotelu Oleander.

Če sta v finančni stiski, lahko zaprosita za podporo iz socialnega sklada programov iskreni.net.

Prijavi se

Foto: adoptivefamilies.com

 

4.7
10 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.