Abigajila je lepa žena suroveža Nabala, ki si je z neprijaznim sprejemom mladeničev, ki mu jih je poslal David, nakopal Davidovo jezo in oborožen napad. Abigajila je šla Davidu naproti, da bi ga odvrnila morilskih namenov, Nabala je ubil Bog sam, ona pa se je lahko omožila z Davidom. To ime so radi dajali služkinjam in spletičnam.

Ana 1 je Samuelova mama. Za rojstvo sina je bila tako hvaležna bogu, da mu ga je posvetila.
2 je prerokinja, ki je v detetu Jezusu prepoznala odrešenika.
3 je mati device Marije.

Batšeba je žena Davida ter Salomonova mati. David se je zagledal vanjo, jo zapeljal, njenega tedanjega moža Urija pa poslal v smrt, s čimer je ujezil Boga, ki je storil, da je njun prvi otrok zbolel in umrl.

Cipora je Mojzesova žena. Ko je Bog hotel ubiti Mojzesa, ker eden izmed njunih sinov ni bil obrezan, je vzela kamnito rezilo in ga takoj obrezala.

Damaris je atenka, ki jo je spreobrnil Pavel.

Debora je prerokinja, pod katere vodstvom je imel Izrael štirideset let mir pred svojimi sovražniki.

Dalila je ženska, ki je ukanila Samsona, da ji je povedal skrivnost svoje izredne moči, ki je bila v njegovih laseh. Izdala ga je filistejskim knezom, od katerih ji je za to sporočilo vsak ponudil 1100 srebrnikov.

Dina je Jakobova hči. Sin sosednjega kneza jo je posilil.

Estera je žena perzijskega kralja. Njen stric bi jo skoraj pogubil, z njo vred pa tudi vse Jude.

Elizabeta je Zaharijeva žena, mati Janeza Krstnika in Marijina sorodnica. Dolgo časa je bila nerodovitna, potem pa je angel Gabrijel oznanil, da bo rodila sina.

Eva je prva ženska, ki jo je ustvaril Bog, in Adamova žena. Kača jo je zapeljala, da je jedla prepovedani sad z drevesa spoznanja. Potem je prepričala še Adama, da je jedel od njega. Zaradi nepokorščine ju je Bog izgnaj iz raja, na svet pa sta prišla greh in smrt.

Hagara je Sarina egipčanska dekla, ki jo je Sara dala Abrahamu za ženo. Rodila je sina Izmaela.

Herodiada je Salomina mati in smrtna sovražnica Janeza Krstnika.

Jezabela je feničanska princesa in žena kralja Ahaba, ki je uveljavila čaščenje Baala v Izraelu. Mnoge je hudo prizadela. Ubita je bila, ko so jo vrgli skozi okno, na tleh pa so jo raztrgali psi. Njeno ime je postalo sinonim za žensko zlobo, ona pa simbol ženske pokvarjenosti.

Judita je odsekala glavo Nebukadnesarjevemu poveljniku, da bi rešila svoje rojake.

Ketura je Abrahamova priležnica po Sarini smrti, ki mu je rodila šest sinov.

Lea je Labanova hči, ki je postala Jakobova prva žena. Oče jo je s prevaro vsilil Jakobu namesto njene mlajše sestre Rahele.

Lidija je trgovka s škrlatom, ki je postala prva evropska spreobrnjenka. Krstil jo je Pavel.

Marija je Jezusova mati in žena tesarja Jožefa. Angel ji je povedal, da bo rodila odrešenika, svojo vlogo pa je sprejela kot božja služabnica.

Marija Magdalena je Jezusova učenka, ki je skrbela zanj. Osvobojena je bila hudega duha. Stala je pod križem, bila pri Jezusovem grobu in zvedela za njegovo vstajenje. Jezus se je najprej prikazal njej in ji napovedal svoj vnebohod.

Marta je starejša Marijina in Lazarjeva sestra, po karakterju povsem drugačna od Marije. Jezusu se je potožila, da ji Marija premalo pomaga pri hišnih opravilih.

Meraba je starejša Savlova hči, ki jo je oče obljubil Davidu, nato pa dal nekomu drugemu.

Mihala je mlajša Savlova hči in prva Davidova žena. Svojega moža je ščitila, ko ga je hotel Savel ubiti. Pozneje ga je oštevala, ker je skoraj gol plesal pred skrinjo zaveze, ko jo je dal prenesti v Izrael. Za kazen naj bi bila nerodovitna.

Milka je Haranova hči in nekakšno križišče odnosov v družini, kjer so se na veliko poročali med seboj.

Mirjam je Mojzesova in Aronova sestra, ki je v puščavi oporekala Mojzesovemu vodstvu in za kazen za nekaj časa postala gobava.

Naomi je žena Elimeleha iz Betlehema in Rutina tašča.

Rahela je Labanova hči in Leina sestra, Jakobova žena. Rodila je dva sinova, Jožefa in Benjamina; ob rojstvu slednjega je umrla.

Rebeka je Izakova žena in mati dvojčkov Jakoba in Ezava. Pomagala je Jakobu s prevaro dobiti očetov blagoslov.

Safira je Hananijeva žena, ki je umrla, ko je poskušala prevarati pripadnike prve cerkve.

Saloma 1 je Herodiadina hči, ki je zahtevala glavo Janeza Krstnika v zameno za ples pred stricem Herodom Antipom.
2 je mati apostolov Jakoba in Janeza. Bila je ena izmed žensk ob vznožju križa in ena tistih, ki so nesle dišave, da bi z njimi natrle Jezusovo truplo, pa so našle grob odprt.

Sara je Abrahamova žena in polsestra. Bog ji je obljubil, da bo njen sin začetnik velikega naroda. Potem ko je bila večino življenja nerodovitna, je že ostarela rodila Izaka.

Suzana je očarljiva žena Jojakima, lastnika velike hiše, kjer so se sestajali mestni veljaki. Dve starešini sta želela Suzano zapeljati, a se ni dala, zato sta jo lažno obsodila, da je ljubimkala z mladcem. Sodili so ji in jo obsodili na smrt, ko se je zanjo postavil Daniel in jo rešil.

Tabita je ženska iz Jope, polna dobrih del, ki jo je Peter obudil v življenje.

Tamara 1 je Davidova hči, ki jo je posilil polbrat Amnon. Maščeval jo je pravi brat Absalom in Amnona ubil.
2 je poročena z Judovim najstarejšim sinom Erom. Ta je umrl brez otrok, zato je Juda od drugega sina Onana zahteval, da ji naredi otroke, ta pa se je temu izogibal z onaniranjem, zaradi česar ga je Bog ubil. Tamara je nato iz obupa zanosila s samim Judom.

Zilpa je Leina dekla, Jakobova priležnica, ki je rodila dva sinova.

3.7
49 glasov
 
Za komentiranje se prijavite.